IBM WebSphere Transformation Extender (WebSphere TX), voorheen Datastage TX (DTX), is een universele data transformatie en validatie engine, welke uitdagingen op gebied van enterprise systeem integratie oplost. WebSphere Transformation Extender biedt een unieke grafische user interface welke het voor integration designers mogelijk maakt om complexe data types grafisch visueel te maken.

WebSphere Transformation Extender heeft krachtige data processing en manipulatie capaciteiten. Gebruikers van WebSphere Transformation Extender kunnen middels codevrije methoden proces en integratie flows bouwen, welke gebaseerd zijn op business requirements, zonder restricties van programmeermodellen of data modellen. WebSphere TX gebruikers zijn in staat om integratie en data processing objecten te genereren en uit te rollen, middels een eenvoudig te gebruiken drag-and-drop interface, in plaats van coderen op basis van een design.

WebSphere TX  biedt gebruikers de mogelijkheid om data integratie van verschillende typen van verschillende sources toe te passen en het integratie object native toe te passen in deze omgevingen, zonder programmeerkennis van deze omgevingen te hebben